Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PPrzemek
    Drive
    • 2012
    • 87

termit886, zgłosiłem nierówną pracę na gazie w serwisie. Na początku u Śliwki wymienili czujnik ciśnienia gazu, ale po 2km wróciło. W Emidzie wymienili wtryski gazu od ręki.
    Objawiało się to tak, że stojąc przed samochodem z otwartą maską było słychać, jakby jeden wtrysk sie na chwile zawieszał, spadek obrotów, potem zwiększenie na 1500 i spowrotem praca na 600-700.
    Wyczuwalne za każdym razem na luzie. Teraz jest lepiej - silnik pracuje stabilniej. Przełączył mi się na benzyne powyżej 4000rpm - było odczuwalne podczas przyśpieszania na dwójce.
    Pozdrawiam
    Przemek

Komentarz

• jacholl
      Classic
      • 2011
      • 39
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: Przekręt w ASO Skody-nowy soft do LPG - dotrysk benzyny!

A czy jest pewność że to dopiero od 15.04.2013 zaczęli wgrywać? Byłem na przeglądzie 18.03.2013 po 15 tyś. i zaczynam się zastanawiać czy też się nie załapałem na ten bonus

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Przeciez to widac po zuzyciu paliwa. Jak u mnie wychodzi 1-2l zima na rozpalke na 100km to widac to bardzo szybko na wskazniku, wiec dopalanie bedzie tak sam widoczne
        Spritmonitor.de

Komentarz

• owoc
          Elegance
          • 2013
          • 962
          • Octavia III (5E3)
          • DPCA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez r2r
          Na miejscu Skody, podziękowałbym i wymotał się z takiego gównianego biznesu pt. umowa z LR i poszukał jakiegoś normalnego kontrahenta na instalacje fabryczne.
          Co to wogóle za jazda, że dostawca komponentu do pojazdu (komponentu nie obowiązkowego w każdym pojeździe, wszak LPG to "życzenie" klienta) NAKAZUJE zmianę softu w autach firmy, dla której jest podwykonawcą zleceń (montaż instalacji LPG).
          Kiedy w takim kraju jak PL, nie można spierd..ić sobie marki bardziej, niż skutecznym usuwaniem z palety silników kompatybilnych z LPG, to ubijanie tych które jeszcze się nadają do LPG jakimiś gównianymi softami z dotryskiem benzyny - jest już totalnym sabotażem.
          Kolego, ale teraz skodzie to zwisa i powiewa czy zrezygnuje z usług LR czy nie, ponieważ i tak wycofują się z tego silnika to nie będą dla paru skód które zostały do sprzedania zrywać umowy i szukac nowego dostawcy. Jedyna szansa to spróbować napisac do SAP co podejrzewam nic nie da albo do rzecznika praw konsumenta i wymóc na ASO by klienci mieli wolny wybór. Albo chcę nowy soft i zgadzam się na dotrysk paliwa albo nie.

PIS to kretyni

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez jacholl
            A czy jest pewność że to dopiero od 15.04.2013 zaczęli wgrywać? Byłem na przeglądzie 18.03.2013 po 15 tyś. i zaczynam się zastanawiać czy też się nie załapałem na ten bonus
            będziesz widział np po wskaźniku, ze jedziesz na Pb a nie na lpg przy wcześniej wymienionych kryteriach.
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• gregors
              Drive
              • 2010
              • 95
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez termit886
              Ciekawe co u mnie zrobią z tą instalką bo u mnie szarpie przy jeździe na biegu po puszczeniu pedału gazu jak i przy zmianie biegów. A o szarpaniu nadwoziem na postoju już nie wspomnę. Czwartego Maja oddaje samochód na serwis i zobaczę co zrobią. Ale powiem szczerze że niepokoją mnie te wtryski?
              Może w końcu ci ją ustawią tak jak powinna być ustawiona od początku
              Pozdrawiam GregorS

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez owoc
                Kolego, ale teraz skodzie to zwisa i powiewa czy zrezygnuje z usług LR czy nie
                Raczej nie zwisa, ponieważ Landi dostarcza instalacje do Rapida MPI oraz TSI :diabelski_usmiech. A w tym przypadku może jedynie zwisać, to co Landi daje do wgrywania samochodom podczas wizytyt w ASO.
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• bishop
                  L&K
                  • 2012
                  • 1430

Zamieszczone przez PPrzemek
                  ... Przełączył mi się na benzyne powyżej 4000rpm - było odczuwalne podczas przyśpieszania na dwójce.
                  A dioda ,ze jedziesz na PB zaświeciła się?
                  Na postoju jak przegazujesz powyżej 4tys /obr też przechodzi?

Komentarz

• owoc
                    Elegance
                    • 2013
                    • 962
                    • Octavia III (5E3)
                    • DPCA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Northeusz
                    Zamieszczone przez owoc
                    Raczej nie zwisa, ponieważ Landi dostarcza instalacje do Rapida MPI oraz TSI :diabelski_usmiech. A w tym przypadku może jedynie zwisać, to co Landi daje do wgrywania samochodom podczas wizytyt w ASO.
                    Z tego co wiem to do TSI nie robią bo skoda zabroniła montowania gazu do tych silników. Za dużo awarii było

PIS to kretyni

Komentarz

• Northeusz
                      RS
                      • 2010
                      • 1677
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez owoc
                      Zamieszczone przez owoc
                      Z tego co wiem to do TSI nie robią bo skoda zabroniła montowania gazu do tych silników. Za dużo awarii było
                      Nie znam statystyk awarii, ale nie wiem czego się spodziewali montując do TSI instalację-protezę . Na ostatnich targach GasShow był prezentowany właśnie Rapid 1.2 TSI z Landi Renzo Omegasem Direct, a na internecie można było znaleźć info iż "Skoda, wraz z dostawcą instalacji, którym jest Landi Renzo Polska przygotowuje zestawy montażowe dla nowej Skody Rapid właśnie w wersji z silnikiem 1,2 TSI (z bezpośrednim wtryskiem benzyny). W ofercie znajdzie się także zestaw do konwersji na zasilanie gazowe silnika 1,2 MPI w tym modelu". Coś muszą wymyśleć, żeby słupki sprzedaży ładnie wyglądały i żeby jednak LPG było w ofercie, nieważne jakie, ale żeby było
                      Pozdrawiam
                      Northeusz

Komentarz

• termit886
                        Rider
                        • 2012
                        • 261
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

A tak przy okazji spytam czy wasze auta z automatu przełączają się na PB jak braknie LPG ,bo u mnie jest tak że zaczyna piszczeć przełącznik i świeci się dioda od paliwa i miga od gazu ale żeby przejść na benzynę muszę wcisnąć przycisk. Kiedyś to przetestowałem i od skończenia gazu jechałem z piszczącym przełącznikiem prawie 50km i nie przełączyło się do końca, dopiero jak wcisnąłem przycisk dioda od paliwa zaczęła świecić się na zielono i przestał piszczeć. Czy powinno tak być...??? Czy u was też tak jest????

Komentarz

• baca10
                          RS
                          • 2009
                          • 6225

termit886, u mnie jest tak jak piszesz, przelaczy sie na benzyne ale trzeba nacisnac, aby pozbyc sie tego upierdliwego piszczenia

Komentarz

• Rosomak
                            L&K
                            • 2011
                            • 1365
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez baca10
                            przelaczy sie na benzyne ale trzeba nacisnac, aby pozbyc sie tego upierdliwego piszczenia
                            Dokładnie.
                            Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                            http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                            Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• leonn
                              RS
                              • 2011
                              • 2726
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

A tak przy okazji spytam czy wasze auta z automatu przełączają się na PB jak braknie LPG
                              Zawsze tak się dzieje, decyduje o tym sterownik który dostaje sygnał z elektrozaworu w butli, że nie ma już gazu w butli.
                              bo u mnie jest tak że zaczyna piszczeć przełącznik i świeci się dioda od paliwa i miga od gazu ale żeby przejść na benzynę muszę wcisnąć przycisk. Kiedyś to przetestowałem i od skończenia gazu jechałem z piszczącym przełącznikiem prawie 50km i nie przełączyło się do końca, dopiero jak wcisnąłem przycisk dioda od paliwa zaczęła świecić się na zielono i przestał piszczeć. Czy powinno tak być...???
                              Tak powinno być, TTTM.
                              Sterownik Landi tak ma, to że piszczy i że nie świeci się ciągłym benzyna, nie oznacza, że jedziesz jeszcze na Lpg, tylko świadczy o tym, że sterownik przerzucił już na Pb i włączył o tym alarm/informację dla Ciebie, a ty ją tylko musisz zaakceptować i tyle. :wink:
                              Sorry za OT.

Komentarz

• r2r
                                RS
                                • 2008
                                • 4720
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Coś muszą wymyśleć, żeby słupki sprzedaży ładnie wyglądały
                                No to napewno te słupki spadną skoro Skoda myśli kategoriami:
                                żeby jednak LPG było w ofercie, nieważne jakie, ale żeby było
                                Pomijam że drapie mnie dziwne przeczucie odnośnie gazu w TSI, że będzie to nieogarnięty bubel, który na zamieni się w utrapienie tych, którzy uwierzyli że da się pogodzić z tym silnikiem instalację. Skoda wyraźnie mówi "fuck you" orędownikom instalacji LPG swoimi ostatnimi ruchami i nie wiem czy jest to mądra taktyka na naszym rynku, gdzie bądź co bądź, paliwo LPG i takowe instalacje, wciąż ma branie. Wyjdzie w praniu...
                                Artur

Komentarz

• PPrzemek
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 87

bishop, dioda sie nie zaświeciła - w serwisie powiedzieli, że nie da się tak zrobić. Na luzie nie gazowałem - pewnie bym nie poczuł tego przełączenia.
                                  r2r, odnośnie gazu w TSI - wczoraj mi powiedzieli, że już nie montują...
                                  Pozdrawiam
                                  Przemek

Komentarz

• leonn
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2726
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

pewnie bym nie poczuł tego przełączenia
                                    PPrzemek, usłyszysz pstyknięcie wielozaworu w butli jak odetnie lpg.

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Zamieszczone przez owoc
                                      A mnie korcilo bardzo, zeby kupic 1.4TSI z LPG 8)

Ale wtedy to byla opcja w cenniku, ktora przez 6 miesiecy raz byla, raz jej nie bylo i tak w kolko
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• oldbrother
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 33

Zamieszczone przez jacholl
                                        O tym 15.04 to napisałem bo jak 16.04 (wtorek) odbierałem nowe auto to poinformowali mnie o tych rewelacjach odnośnie zasad działania silnika na LPG i powiedzieli że dopiero od początku tygodnia to zaczęli wprowadzać... Może to nowe oprogramowanie LR stworzyło wcześniej i różnie do różnych ASO w kraju informacja o tym dotarła. Myślałem że to dotyczy tylko nowych aut (że może jest to jakiś najnowszy typ tej instalacji) i że po prostu mam pecha... Jednak po pierwszym "zerowym" przeglądzie pan z serwisu poinformował mnie że to tylko kwestia wgranego nowego softwaru od LR i że wszystkie auta przyjeżdżające teraz na serwis będą miały to wgrywane a samą instalację mam typową jaką Skoda wsadza do 1.6 MPI od lat...

Komentarz

• Northeusz
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 1677
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                          Ale wtedy to byla opcja w cenniku, ktora przez 6 miesiecy raz byla, raz jej nie bylo i tak w kolko
                                          Maicroft, pewnie robili tak, że jak nikt o to nie pytał to opcja jest, ale jak trafił się klient co zapytał, to "opcja czasowo niedostępna" :lol:
                                          Pozdrawiam
                                          Northeusz

Komentarz

• byq
                                            Ambiente
                                            • 2012
                                            • 171

oldbrother, http://www.viaken.pl/
                                            Inline 5 cylinders

Komentarz

• owoc
                                              Elegance
                                              • 2013
                                              • 962
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • DPCA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                              Zamieszczone przez owoc
                                              A mnie korcilo bardzo, zeby kupic 1.4TSI z LPG 8)

Bo kiedys faktycznie tak było ale to była instalacja na zasadzie dotrysku gazu a nie w całości lpg a po wielu awariach skoda się z tego całkowicie wycofała i ASO ma zakaz montażu lpg do TSI

PIS to kretyni

Komentarz

• PPrzemek
                                                Drive
                                                • 2012
                                                • 87

leonn,
                                                Próbowałem, ale na luzie nie jestem w stanie przekroczyć 4tyś obr - komputer nie pozwala.
                                                Pozdrawiam
                                                Przemek

Komentarz

• leonn
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2726
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

leonn,
                                                  Próbowałem, ale na luzie nie jestem w stanie przekroczyć 4tyś obr - komputer nie pozwala.
                                                  PPrzemek, nie no jasne że na postoju nie przekroczysz 4200obr, w czasie jazdy to musisz sprawdzić.

Komentarz

• Tatra
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 248
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Najpierw sprężyny, teraz wtryski ... ciekawe co następne :?:

"Amazing" :evil:

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                                                    Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

Pracuję...